Zandvoort

De jongere broer van mijn vader deed aan autoracen op het circuit van Zandvoort. Hij reed in een Simca 1000 Rally 1. Dit is een foto van mijn oom tijdens de Paasraces in 1974.

Bron

Jan Lammers reed dat seizoen als 17 jarige ook in een Simca 1000 tijdens de Paasraces. En in die tijd ging ik regelmatig met de familie naar Zandvoort om mijn oom aan te moedigen.

Nadat mijn oom stopte met racen deed hij de tijdwaarneming op het circuit van Zandvoort. En dat deed hij ook tijdens de Grand Prix’s in die tijd. En zo kwam het dat ik, volgens mij in 1975, aanwezig was bij de Grand Prix van Nederland. Ik was met mijn vader en van mijn oom hadden we kaarten gekregen waarmee we in het rennerskwartier (dat heette toen nog zo) en de pits konden komen. En dat was, ik was tien jaar oud, zeer indrukwekkend. De formule 1 auto’s kon je toen van zeer dichtbij, er hing alleen een touwtje gespannen tussen mij en de auto’s, bekijken.

Ik weet nog dat ik bij het hek tussen de pits en de Tarzanbocht naar de baan stond te kijken toen ik op mijn schouder werd getikt. Of ik even opzij wilde gaan. Er moest een auto de baan op. Ik keek om en twintig centimeter achter mij stond de auto van Roelof Wunderink, die toen als demo een paar rondjes mocht rijden.

Ik was dan ook al vroeg autosport fan. Ik had jaren een poster van Gijs van Lennep aan de muur in mijn kinderkamer hangen en Emerson Fittipaldi was jarenlang mijn favoriete Formule 1 coureur.

Mijn aandacht voor de autosport verslapte toen er na 1985 geen Nederlandse grand prix meer was. En toen het circuit in Zandvoort werd ingekort, was voor mij de lol er af.

Tot in 2015 ik aan mijn zoon vroeg of hij het leuk zou vinden om een keer naar de autoraces op Zandvoort te gaan. En daar was hij meteen voor te vinden. En zo zat hij op 23 mei 2015 in een echte raceauto op Zandvoort:

En sindsdien gaan mijn zoon en ik ieder jaar wel minimaal één keer naar Zandvoort.

Juli 2019

Juni 2022: Twee jaar geleden zijn we ook naar de vrije training van de Formule 1 op vrijdag geweest. Dat was qua sfeer erg leuk maar we zaten in de Mastersbocht

Klik voor groter

en dat was qua beleving toch wat minder. En mede daarom hebben we voor de Grand Prix van dit jaar voor vrijdag t/m zondag kaarten voor op het rechte stuk tegenover de pits aangeschaft.

Afgelopen weekend zijn we ook naar Zandvoort geweest voor de DNRT Paasraces. Het is op dergelijke dagen nooit zo druk maar het leuke is dat je toegang hebt tot het hele circuit. Dus je kan op de hoofdtribune gaan zitten maar ook de duinen in of naar de pits. En dat maakt het erg leuk.

Dit zijn foto’s van de achterkant van de uitbreiding van de pitboxes:

Voor de mensen die het circuit alleen van de tv kennen, hieronder een filmpje van de laatste kilometers naar het circuit en, heel bijzonder, met de eigen auto door het tunneltje onder het rechte eind naar het middenterrein.