Deel drie en het slot over mijn voetbalcarrière. Deel twee vind je hier.
In deel twee kon je lezen dat ik in de B junioren (jongeren van 15 en 16 jaar) weer voetballend lid werd van H.V.V. Spoorwijk. Ik ben toen lid gebleven tot en met het tweede jaar van de A junioren. Ik was toen achttien. En na de A junioren is het de bedoeling dat je overstapt naar de senioren. Maar een hindernis was destijds dat de senioren op zondag speelden. Dit in tegenstelling tot de junioren die hun wedstrijden op zaterdag afwerkten. In die tijd was zaterdagavond de stapavond en dat strookte niet met voetballen op zondag. Zaterdagavond werd het vaak 04:00 uur of later dat ik in bed lag en dan had ik geen zin om bij wijze van spreke om 09:30 ergens in de Haagse regio op een koud en winderig voetbalveld te staan. En dus ging ik van voetbal af. Dat was rond 1984 schat ik zo in.
Tot eind jaren tachtig / begin jaren negentig. Wanneer het precies was ben ik kwijt maar één van mijn vrienden kwam met het nieuws dat hij een vriendenvoetbalteam wilde oprichten. Of dat hij gevraagd was voor een vriendenvoetbalteam, daar wil ik van af zijn. En mij werd gevraagd of ik ook deel wilde uitmaken van dat team. En aangezien dat team op zaterdag ging voetballen was ik daar zeker voor te porren. Het toeval wilde dat één van de teamleden van het vriendenteam penningmeester was bij, jawel, H.V.V. Spoorwijk. En zo kwam het dat ik voor de derde keer in mijn carrière een contract tekende bij Spoorwijk. Zeven seizoenen hebben we het volgehouden. En het was een erg, erg leuke tijd.
Bovenste rij: Michel Borsboom (trouw supporter en altijd zeer behulpzaam bij het leegmaken van de kratten bier na afloop) – Pa Sanders (grensrechter) – Anton van Berkel – René Sanders – Maurice Hayes – René van Eekeren – Alex Meingast – Paul Wendt – Henri J.A. Coli (geldschieter) – Gerard Baidjoe
Voorste rij:
Marcel ten Brinck (trainer / spelend coach) – Marcel Dessing – August Baidjoe – René Pietersma – Eric van Uum – Dinesh Baidjoe – Ronald Bloembergen – René Dessing
Volgens mij ontbreken in ieder geval Dick Jansen en Patrick Bloembergen op de foto. Die laatste zal toen of in Italië of Brazilië hebben gezeten. Patrick kon op de meest onverwachte momenten verdwijnen en dan hoorde je na een dag of drie:”Ik zit in Brazilië”.
Bij een vriendenvoetbalteam is het voetbal bijzaak. De belangrijkste peilers zijn de vriendschap en het samenzijn na afloop van de wedstrijd in de kleedkamer of kantine. Daarnaast schreef Alex, één van het de spelers van het elftal, na bijna iedere wedstrijd een verslag. Dat verslag ging dan niet over de wedstrijd maar over allerlei randzaken en die stukjes, die verschenen in clubblad De Knikker van Spoorwijk, zouden gebundeld nu nog steeds een Bestseller zijn. Alex kon aardig voetballen maar hij was een meer dan uitstékend stukjesschrijver.
Op bovenstaande elftalfoto staat ook Henri, die ook in dit stukje ter sprake komt. Hij had geregeld, en betaald, dat we tenues kregen. In datzelfde stukje komt goede vriend Ed ter sprake die, als hij in de wintermaanden niet in Portugal maar in Nederland verbleef, vaak optrad als scheidsrechter bij onze thuiswedstrijden en als coach bij de uitwedstrijden.
Maar zo af en toe waren er ook sportieve hoogtepunten tijdens die zeven jaar: ik werd in alle zeven seizoenen topscorer. Maar niet onvermeld mag blijven dat als één van mijn ploeggenoten een pass op mij verstuurde die niet binnen een straal van één meter van mij vandaan kwam, ik bleef staan en ik, volkomen ten onrechte natuurlijk, verongelijkt naar de verzender van de pass keek. En omdat we het enige seniorenteam van Spoorwijk waren dat op zaterdag voetbalde, waren we automatisch Spoorwijk 1. En dat betekende dat we mee mochten doen aan de Haagsche Courant cup wedstrijden. Er mochten namelijk alleen eerste elftallen zich inschijven voor dit bekertoernooi. En dat hebben we één keer gedaan in 1991. We speelden uit tegen VDS en verloren met 12-1. Maar ik stond wel mooi in de courant omdat ik scoorde voor Spoorwijk 1.
Verder kan ik me herinneren dat er tijdens die zeven jaar, in navolging van Koot en Bie, diverse woorden en uitdrukkingen zijn toegevoegd aan de Nederlandse taal. Telebril en Als ie dicht is, is ie dicht zijn twee voorbeelden die me te binnen schieten. De laatste twee seizoenen die we speelden waren voor mij kommer en kwel. Ik werd tijdens beide seizoenen gekweld door een gescheurde hamstring. Dat, en het feit dat een aantal spelers vanwege familieverplichtingen, weinig tijd meer hadden op zaterdag om te voetballen, deed ons doen besluiten een punt te zetten achter een mooie periode. We deden dat min stijl door onze voetbalschoenen te verbranden op de middenstip van het veld van de vereniging waar we onze laatste wederdij tegen speelde. Uiteraard onder grote publieke belangstelling.
We hebben daarna nog enkele teamuitjes georganiseerd waar we aantoonden dat we ook in andere sporten erg goed waren. Bij voorbeeld curling
en boerengolf:
En zo kwam een einde aan mijn voetbalcarrière. Een carrière waar ik, als ik had gewild, veel meer uit had kunnen halen. Maar ik vond andere zaken soms belangrijker. 😉