Tandarts (2)

Ik heb nooit echt angst gehad voor die tandarts. En ook de kaakchirurg reken ik tot mijn vrienden. Alleen de mondhygiëniste vind ik niet altijd aardig. Een jaar of drie geleden adviseerde mijn tandarts om een afspraak te maken bij de kaakchirurg voor een wortelkanaalbehandeling. Ik heb zo’n behandeling vaker ondergaan en het enige vervelende vind ik eigenlijk dat je zo lang met je mond open ligt. Qua pijn vind ik een wortelkanaalbehandeling goed te doen. Eigenlijk doet het helemaal geen pijn. Alleen na afloop een beetje zeurderig gevoel. Maar that’s all.

De verwijsbrief van de tandarts lag te wachten totdat ik een afspraak ging maken. Door verschillende redenen duurde dat wat lang. Tot ik kiespijn kreeg en ik meteen op zoek ging naar een op korte termijn beschikbare kaakchirurg. En zo kwam ik in Naaldwijk terecht. De kaakchirurg keek in mijn mond en beaamde de noodzaak van de wortelkanaalbehandeling. Ik gaf hem voor de zekerheid de verwijsbrief van de tandarts. Na deze bekeken te hebben merkte hij op dat de verwijsbrief de rechterkant van mijn gebit betrof. De pijn zat echter links. En dus stelde de kaakchirurg voor om twee wortelkanaalbehandelingen te doen.

Ik vroeg of ik mee mocht beslissen of de tweede diezelfde dag zou plaatsvinden nadat ik de eerste had ondergaan. Door het lang open houden van mijn mond, krijg ik wel eens kramp in mijn kaken en ik dacht dat als dat weer zo zo zijn, ik zou voorstellen de tweede wortelkanaalbehandeling op een ander tijdstip te doen. Dat vond de kaakchirurg een goed voorstel. En dus ging hij aan de slag.

Of het nu kwam doordat de conditievan mijn kies annex wortelkanaal beroerd was of dat de kaakchirurg in kwestie bezig was zich om te laten scholen tot slager weet ik niet, maar de ingreep duurde niet alleen wat langer dan normaal maar voelde ook veel serieuzer aan dan ik normaal gewend ben. Toen de kaakchirurg klaar was bevestigde hij mijn vermoeden:”Die tweede wortelkanaalbehandeling doe ik wel een andere keer want deze ingreep was zwaarder dan ik dacht. Ik heb je flink te pakken gehad”. En dat heb ik geweten. Toen ik thuis kwam verging ik van de pijn.

Hierdoor ben ik toch ietwat angstig geworden voor een nader bezoek aan de kaakchirurg. Ik heb me in ieder geval voorgenomen niet meer naar de slager in Naaldwijk te gaan.

Maar goed. Die tweede wortelkanaalbehandeling moest nog wel gedaan worden. En zo kwam het dat ik vandaag van dit uitzicht genoot:

Het positieve van mijn bezoek aan deze kaakchirurg is dat er geen wortelkanaalbehandeling werd geadviseerd. Het negatieve is dat het advies luidde om twee kiezen te laten trekken.