Taaladvies

Ik heb, in tegenstelling tot de jeugd van de laatste, pak ‘m beet, twee, drie generaties op school de Nederlandse taal onderwezen gekregen. Nu leerde je in die tijd ook niet alles van de meester danwel juf, maar gelukkig had ik een opa die taal als hobby had en daar heb ik veel van (bij)geleerd. Ik wist bevoorbeeld dat “hun hebben de bal” niet juist was tijdens gymles.

We merken natuurlijk allemaal…herstel, degene die de Nederlandse taal wel beheersen, dat het diep triest gesteld is met de kennis van de moerstaal onder de huidige bevolking. Me fiets, bruin brood kost duurder als wit brood, de ticketprijzen zijn duur. Het zijn enkele voorbeelden van taalverloederingen die door veel mensen als juist worden beschouwd.

Nu komt dat uiteraard door het onderwijs en de redenatie, meestal gevoerd door degenen die zelf slecht Nederlands spreken, “je begrijpt toch wat ik bedoel?”. Maar een deel van de schuld ligt zeker ook bij Taaladvies.net. Dit instituut geeft advies (de naam zegt het al) op het gebied van taal. Of, zoals de website zelf aangeeft:

Taaladvies.net voorziet in de behoefte van veel gebruikers van het Nederlands aan verantwoorde en betrouwbare taaladviezen.

Het hele idee achter de website klopt al niet. Taal heeft namelijk regels. Men spreekt en, vooral, schrijft de taal volgens regels. En het is niet zo dat men bij het spreken en schrijven dit doet aan de hand van advies!

Daarnaast heeft Taaladvies.net de slechte gewoonte om spel- en grammatica-fouten maar goed te gaan keuren als genoeg mensen deze fout maken. Het al mij ook niet verbazen als de hierboven genoemde verloederingen binnen enkele jaren door deze website als goed worden geadviseerd.

Zo zag ik dat Taaladvies.net nu ook goed vindt dat men een aantal mensen als meervoud beschouwt. Terwijl er toch echt “een” (oftwel één”) staat. En dat keje niet anders leze om F. Jacobse te citeren. En 1, één, een is toch altijd enkelvoud. Je zegt toch ook niet een vis zwemmen of een spits scoren?
Een aantal supporters gaat naar de wedstrijd is dan ook het enige juiste. Onthouden hè?

Dus mijn advies: als je twijfelt over het juiste gebruik van de Nederlandse taal, kijk dan niet wat Taaladvies.nl adviseert, maar vraag het mij of je opa.

Oh ja: mocht je jezelf afvragen wat er verkeerd is aan Me fiets, bruin brood kost duurder als wit brood, de ticketprijzen zijn duur, dan verzoek ik je vriendelijk te heroverwegen hier nog lager te komen.