Steve Hackett (2)

Hoewel er vanavond twee kwart finales van de EK voetbal worden gespeeld, ben ik desondanks aanwezig bij het concert van Steve Hackett in De Boerderij in Zoetermeer. Behalve dat Steve eigen werk speelt, waaronder zeer vermoedelijk werk van zijn meest recente album The Circus and the Nightwhale dat uit is sinds februari van dit jaar, staan er natuurlijk ook Genesis Greats op het programma. En er is, vanwege de vijftigste verjaardag van het album speciale aandacht voor het Genesis album The Lamb Lies Down On Broadway.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik het album The Lamb van mijn moeder kreeg voor, ik vermoed, mijn verjaardag. Ik was toen wel al een liefhebber van Genesis maar ik was niet heel erg bekend met het werk van de band uit de tijd dat Peter Gabriel en Steve Hackett nog deel uitmaakten van de formatie. Dat tijdperk kenmerkt zich door hun progressieve rock en dat is toch heel wat anders dan, laten we zeggen, I Can’t Dance en Invisible Touch. Ook enorm goed maar anders, heel anders.

En ik moet zeggen dat toen ik The Lamb de eerste paar keren beluisterde vond ik het niks. Maar ik voelde me schuldig tegenover mijn moeder. Ze had haar best gedaan om de cd te bemachtigen en de dubbel cd was niet goedkoop. Dus heb ik mezelf gedwongen om het album te blijven beluisteren. En het album groeide na een paar keer luisteren. En nu vind ik het album erg goed. En ben ik blij dat Steve Hackett heeft beloofd om enkele tracks van het album live te spelen vanavond. Ik ben benieuwd. Met dank aan mijn moeder.

Een clip van gisteravond. Steve treedt vier avonden op in Zoetermeer.

Nog meer clips van 5 juli: