Soul

Soul is een muziekstijl die in de jaren vijftig en zestig ontstond uit rhythm-and-blues en gospelmuziek bij de Afro-Amerikaanse bevolking in het zuiden van de Verenigde Staten. Hoofdvertegenwoordigers waren Ray Charles, Sam Cooke, James Brown, Aretha Franklin en Stevie Wonder. Bij soul figureert veelal een zanger(es) met ondersteuning van achtergrondzang en een band met ritmesectie, koperblazers en saxofoons.

Bron

Begin jaren 1980 veranderde de “definitie” van soulmuziek :

In juni 1982 veranderde Billboard Magazine de naam Hot Soul Singles in Hot Black Singles. Het tijdperk van de klassieke soul was toen stilaan voorbij. Zwarte supersterren die hun wortels hadden in de soul van voor 1980, zoals Michael Jackson, Prince, Lionel Richie, Whitney Houston, Tina Turner en Janet Jackson, richtten zich op een wereldwijd publiek met dansbare muziek, gebruik van synthesizer en aanstekelijke videoclips. Andere Amerikaanse zangers bleven dichter bij de traditionele soul, zoals Luther Vandross, Teddy Pendergrass, Patti LaBelle, Chaka Khan, Randy Crawford, Anita Baker, Womack & Womack en Terence Trent d’Arby. Britse soulgroepen deze periode waren Sade, The Pasadenas, en Soul II Soul.

Bron

Met de oude soulmuziek had en heb ik niet zo veel. Met de nieuwere stroming des te meer. In die tijd waren de Soulshow van Ferry Maat op Hilversum 3 en de Soultrain van Ron McDonald op Radio Stad Den Haag dé programma’s waar ik naar luisterde om op de hoogte te blijven van de nieuwste soul releases die via de importkanalen (LP Top 100 in de Weimarstraat en Rhythm Import in de Schoolstraat) hun weg naar Nederland en meer specifiek mijn platenspelers vonden.

Eén van de artiesten van deze “nieuwe” soul stroming was Kashif. Deze in 1956 in Harlem, (New York) geboren Amerikaan was naast zanger / multi-instrumentalist ook producer. van o.a. Evelyn ‘Champaign’ King, Whitney Houston en George Benson en speelde mee op albums van o.a. Kenny G., Melba Moore en Dionne Warwick.

Ik had destijds in ieder geval het album Love Changesuit 1987 in mijn verzameling. Maar hedenmorgen schalde de debuutsingle uit 1983 (ik lijk wel een DJ) van Kashif (die in overleed in 2016) I Just Gotta Have You (Lover Turn Me On) uit de boxen. En ik ben niet zo van in het verleden leven maar zo af en toe is een portie soulmuziek uit de jaren 80 toch wel erg lekker.