NFL Wild Card Weekend (1)

Ooit, lang geleden begon ik met het kijken naar Amerikaans Voetbal. De eerste keer dat ik keek was de superbowl, de finale aan het einde van het seizoen waar wordt bepaald wie er “wereldkampioen” wordt. Veel Amerikanen weten niet dat er naast de VS nog andere landen zijn en noemen hun nationale kampioen dan voor het gemak ook maar wereldkampioen.

Jarenlang bleef ik ieder jaar tot rond 05:30 uur op om de Superbowl te kijken. Het NFL (National Football League) seizoen bestaat uit drie delen:

  • pre season – dit is een aantal vriendschappelijke oefenwedstrijden voor het reguliere seizoen
  • regular season – dit bestaat uit 17 ronden waarin de teams volgens een ingewikkeld schema tegen andere teams uit hun eigen divison spelen maar ook tegen teams uit andere divisions
  • play offs – de 14 beste teams spelen de play offs waarbij de winnars van beide conferences (de AFC en de NFC) het eerste weekend (het zgn, wild card weekend) zijn vrijgeloot

Enige jaren geleden ben ik begonnen met, naast de Superbowl, ook de play offs te kijken. En sinds drie jaar kijk ik het hele seizoen.

We zijn nu toegekomen aan de play offs. Komend weekend is het wild card weekend:

Klik voor ietsje groter

Het speelschema met de Nederlandse tijden; de ploeg na de @ speelt thuis:

AFC
Zaterdag 13 januari 22:30 uur Cleveland Browns (5) @ Houston Texans (4)
Zondag 14 januari 02:00 uur Miami Dolphins (6) @ Kansas City Chiefs (3)
Zondag 14 januari 19:00 uur Pittsburgh Steelers (7) @ Buffalo Bills (2)
Baltimore Ravens (1)

NFC
Zondag 14 januari 22:30 uur Green Bay Packers (7) @ Dallas Cowboys (2)
Maandag 15 januari 02:00 uur LA Rams (6) @ Detroit Lions (3)
Dinsdag 16 januari 02:00 uur Philadelphia Eagles (5) @ Tampa Bay Buccaneers (4)
San Francisco 49-ers (1)

Na het wild card weekend volgt het divisional weekend. Daar speelt de hoogste in de reguliere competitie geëindigde ploeg (de ploeg met (1)) uit de conference thuis tegen de laagst geclasseerde overgebleven ploeg na het wild card weekend. De overgebleven andere twee ploegen spelen ook tegen elkaar waarbij de hoogst geclasseerde uit de reguliere competitie thuis speelt.

Mijn voorspelling: ik denk dat de Bills tegen de 49-ers spelen in de Superbowl.

Superbowl 58 wordt op zondag 11 februari gespeeld in het Allegiant Stadium in Las Vegas dat ik in 2022 bezocht. Kick off is om 01:00 uur (nacht van zondag op maandag) als ik het goed heb. De half time show wordt verzorgd door Usher;  wie het volkslied gaat zingen voor de wedstrijd is nog niet bekend. Maar de geruchten doen de ronde dat het Oliver Anthony gaat worden.