Misdaad

Vroeger had je in het blad Voetbal International een rubriek waar aan profvoetballers persoonlijke vragen werden gesteld. Eén van de vragen was “Wat is je favoriete boek?”. Het antwoord daarop was in 99% van de gevallen De Heineken ontvoering van Peter R. de Vries.

Mijn vader was geen profvoetballer (hij heeft enige wedstrijden in het eerste elftal van Laakkwartier gespeel weet ik) en ook niet echt een lezer, maar hij had wel dit boek over de meest tot de verbeelding sprekende Nederlandse misdaad. En omdat ik het boek destijds ook heb gelezen, kwam ik in aanraking met de Nederlandse misdaad. Ik heb in de loop der tijd veel boeken gelezen over dit onderwerp en zojuist heb ik mijn verzameling uitgebreid met het door George Boellaard geschreven boek Het Gebeurde In Het Westen over deze zelfde ontvoering. George is echter de broer van Jan en Jan was destijds één van de ontvoerders.

Het verhaal gaat dat het boek van Peter R. enigszins gekleurd is omdat Cor van Hout, ook één van de ontvoerder en destijds de bron voor het boek van de Vries, het verhaal hier en daar wat heeft verdraaid en verfraaid. Ik verwacht dat in het boek van Boellaard het echte verhaal zoals het daadwerkelijk heeft plaatsgevonden wordt verteld. Het Gebeurde In Het Westen is trouwens het derde deel, na Wij Willen Gangster Worden en Bloedgabbers, over de criminele carrière van Jan Boellaard. Voor de liefhebber onmisbare boeken.