Koot & Bie

Het was op 17 oktober 1979. Ik was veertien jaar en ik wilde naar het programma Op Hun Pik Getrapt kijken. Op Hun Pik Getrapt (OHPG) werd gepresenteerd door Kees van Kooten en Wim de Bie. Ik had destijds een draagbaar cassettedeck waarmee ik het geluid van de televisie kon opnemen. En ik had me voorgenomen, vraag me niet waarom, om het programma op te nemen. Voor de duidelijkheid nog even: ik nam het geluid op en niet het beeld. Videorecorders bestonden toen nog niet.

Helaas mocht ik van mijn ouders niet naar het programma kijken. De reden was dat het te laat was voor mij.  OHPG werd uitgezonden van 20:30 tot 21:20 uur als ik me niet vergis. En als ik het goed heb, moest ik om 21:00 naar bed. Want de volgende dag weer naar school.

Ik weet nog dat ik daar flink van baalde. Toen drie weken later de volgende aflevering werd uitgezonden van OHPG, mocht ik wel kijken. Mijn naar bed moeten tijdstip was waarschijnlijk iets verruimd. En dus heb ik vanaf toen iedere drie weken OHPG opgenomen. In een schrift noteerde ik de onderwerpen die in het programma aan bod kwamen en op welk cassettebandje de uitzendingen stonden. Hier en daar geïllustreerd met uit de VARA gids geknipte plaatjes. Dat zag er dan zo uit:

Klik voor groter

NB De cijfers aan het einde van de regels zijn de tellerstanden van mijn cassettedeck waar het desbetreffende deel uit de uitzending begon.

 

Enkele typetjes die in OHPG langskwamen waren Cor van der Laak, Walter De Rochebrune en het befaamde Haagsche duo F. Jacobse en Tedje van Es maakten ook hun debuut dat seizoen.

Die cassettebandjes heb ik heel lang bewaard en heel vaak afgespeeld. En een aantal jaren geleden heb ik de opnamen gedigitaliseerd en staan ze op mijn Mac klaar om te kunnen beluisteren op mijn iPod. Koot & Bie ben ik al die tijd blijven volgen. Vaak keek ik als ze op TV waren met al hun verschillend getitelde programma’s en ik heb ook wat cd’s van het legendarische duo in mijn bezit gehad.

Enige weken geleden werd de Koot & Bie Encyclopedie aangekondigd en die wilde ik hebben. Het 500 pagina tellende naslagwerk ligt naast mijn bed en iedere avond lees ik een stukje. Als ik het goed heb staan ook alle tv uitzendingen van het duo vermeld. Uiteraard ga ik mijn schriftje met de encyclopedie vergelijken voor wat betreft de tv seizoenen 1979-1980 en 1980-1981. Toch eens kijken of de auteur geen foutjes heeft gemaakt.