IJshockey

Toen ik een jaar of 10 was, ging ik met een vriendje minimaal één keer in de week schaatsen in De Uithof. De Uithof was toen nog alleen een schaatscentrum met een 400. meter buitenbaan en binnen een ijshockeybaan. En er was een winkel (Ooms volgens mij) waar je  kon verlekkeren aan ijshockey-artikelen. Want wij waren destijds wel van het ijshockey en niet van het langebaanschaatsen. We schaatsten dan ook op ijshockeyschaatsen en op de binnenbaan en niet op Noren. Noren die wij trouwens saté-prikkers noemden.

Het was ook in die tijd  (rond 1975) dat de ijshockeyploeg van Hys Intervam furore maakte op de Uithof. Ik kan me herinneren dat ik destijds ook wat wedstrijden heb bezocht van dit team. Wat ook bijdroeg aan mijn ijshockey voorliefde was het feit dat in het flat tegenover het onze een vriendje woonde dat op ijshockey zat. Hij leende me een magazine (volgens mij van CCM of Bauer of een ander ijshockey-merk) waarin allerlei ijshockey uitrusting onderdelen stonden. Zo’n ijshockey uitrusting kostte wel Hfl. 1.000,00 en dat maakte ook behoorlijk indruk.

Verder woonde twee huizen verder op onze galerij Paul Rusche. Hij speelde in het eerste team van Hys Intervam en was een gerenommeerde ijshockeyspeler.

Paul Rusche
Klik voor groter

Ik weet nog dat ik op een gegeven moment langs de auto liep van Paul. Hij had volgens mij toen een groene Toyota. En daar zag ik een hele mooie ijshockey stick in liggen. Niet zo’n simpele houtkleurige maar eentje met witte lak en blauwe letters. Prachtig! Op dat moment kwam Paul toevallig net aanlopen en vroeg wat ik zag. Toen ik zei dat ik die stick heel mooi vond, haalde Paul de stick uit zijn auto en gaf deze aan mij. Die stick heeft nog een tijd bij mij in mijn kamertje aan de muur gehangen.

Hoe het kwam weet ik niet meer maar op een gegeven moment was het schaatsen en het bezoeken van ijshockeywedstrijden afgelopen. Ik verloor de interesse of andere zaken vond ik interessanter. Totdat we een aantal jaar geleden met de het voetbalteam van mijn zoon Max een keer gratis naar ijshockey konden.  En in 2015 kregen we die kans nogmaals.

Max en ik merkten dat we dat ijshockey toch wel erg leuk vonden. En na een paar losse wedstrijden bezocht te hebben, besloten we een seizoenkaart aan te schaffen om zo alle wedstrijden van UltimAir Hijs Hokij bij te kunnen wonen. Het eerste seizoen zaten we op de tribune met vrije zitplaatsen en sinds een jaar of drie daar tegenover met vaste plaatsen in vak B/C achter de bank van de tegenstander.

In het begin vonden we het alleen maar leuk om naar ijshockey te gaan maar nu we al wat langer gaan merk je toch dat je een binding krijgt met het team en ik betrap me er nu dan ook op dat ik hard juich als Hys scoort.

Maar het is qua ijshockey niet gebleven bij het bezoeken van de wedstrijden van Hijs. Sinds een paar dagen hebben Max en ik ook een abonnement op NHL.tv. En nu kunnen we alle wedstrijden van de Amerikaans / Canadese NHL competitie kijken en ook dat is een genot. De wedstrijden zijn wel vrijwel allemaal ‘s nachts maar NHL.tv biedt gelukkig ook de mogelijkheid om de wedstrijden terug te kijken op een voor ons wat gunstiger, zelf gekozen tijdstip. En mijn favoriete teams in de NHL zijn de Vegas Golden Knights (vanwege onze vakantie naar Las Vegas in 2022), de Florida Panthers (vanwege een aantal vakanties naar Florida) en de Nashville Predators (vanwege mijn vakantie naar Nashville in 2023).

Tot een paar jaar geleden was het allemaal voetbal wat de klok sloeg bij mij maar sinds enige jaren is het dus Amerikaans voetbal en ijshockey.