Favoriete albums (7) – The Band

Zoals eerder gemeld, is mij verzocht op Facebook om 10 albums te plaatsen waar ik van hou. Hier op mijn website plaats ik de achterliggende verhalen.

Het was begin 1977. Zoals eerder gemeld, zat ik in mijn periode dat ik van iedere band / zanger(es) één album kocht. De 3 LP set The Last Waltz van The Band had ik al een paar keer zien staan bij de verschillende lokaties waar ik mijn platen kocht: de Vendet in de Stede, Fred Jasper op de Leyweg en een platenwinkel waarvan ik de naam niet meer weet in De Rade. Ik had nog nooit van The Band gehoord. De enige artiest die meedeed aan het afscheidsconcert uit 1976, van deze groep met een voor een band zeer knap gevonden naam, die ik kende was Neil Diamond en ook de naam Bob Dylan kwam me wel bekend voor. Maar de hoes intrigeerde me enorm. Een zeer eenvoudige, grote hoes met drie vinyl schijven er in. Geen fancy klaphoes vol foto’s. Een gele, beetje vieze kleur had de hoes en er was slechts een gouden opdruk met de naam van het album en een vage foto van, had ik zo’n vermoeden, The Band. Wat het ‘m deed was het papier waar de hoes van was gemaakt: het leek wel behang. Het voelde sterk en geribbeld aan. Zo’n hoes had ik nog nooit in mijn handen gehad. Ik moest de LP hebben. Maar omdat het maar liefst drie LP’s waren, was de prijs navenant hoog. Ik meen bijna dertig gulden. Dus dat werd oud papier ophalen in de buurt tot ik het geld bij elkaar had. En toen naar de Vendet om The Last Waltz aan te schaffen. En van die aankoop heb ik tot op de dag van vandaag geen spijt gekregen. Ik vond de muziek fantastisch. Eerlijk is eerlijk: dat duurde wel een paar keer draaien. Maar het album werd met iedere keer beluisteren beter. En ik leerde weer wat voor mij nieuwe artiesten kennen: Dr. John, Neil Young, Joni Mitchell en Van Morrison om er maar een paar te noemen. Later dat jaar heb ik in de bioscoop de film van het afscheidsconcert van The Band gezien en inmiddels heb ik vier cd sets met verschillende uitvoeringen van het concert, de DVD en een paar boeken over The Band, een icoon in de Amerikaanse muziekgeschiedenis. Zij hielden er in 1976 mee op. Voor mij was het het begin van een prachtige ontdekkingsreis langs heerlijke muziek.