Country muziek

Uiteraard kende ik Kenny Rogers, Emmylou Harris, John Denver, Dolly Parton, Johnny Cash, Glen Campbell en zo nog wel een paar. Maar dat is, met alle respect, de wat gedateerde country muziek. Tegenwoordig is de zogenaamde new country, een stroming die min of meer begonnen is met (en door?) Garth Brooks, enorm populair in de USA.

Mijn eerste kennismaking met deze nieuwe stroming van de country muziek vond plaats in 2009. Het was in dat jaar in mei dat ik, in de gehuurde villa in Kissimmee, Florida, de radio aanzette. De radio stond op de frequentie 97.5 van de country zender WPCV (website is wellicht niet te openen vanuit Europa) uit Lakeland, Florida. En de radio is daar de hele vakantie op blijven staan. De eerste countrysong die mijn aandacht trok was Whatever It Is van de Zac Brown Band.

Zac Brown Band

En sindsdien ben ik de new country altijd blijven volgen. In Europa is de muziek niet echt bekend. Enkele namen die hier nog wel eens op de radio te horen waren, zijn Lady Antebellum, die in Nederland een hitje hadden met Need You Now en ook Sam Hunt heeft hier gescoord met Take Your Time.

Dat volgen heeft op een gegeven moment geresulteerd in een redelijk goed (20.000 views per dag gemiddeld) bezochte website over New Country. En werd ik benaderd door een platenmaatschappij uit Nashville die vroeg of ik hun songs wilde promoten.

Zo af en toe maakt een country artiest de oversteek naar Europa en treedt zelfs op in Nederland. Dat is dan wel in de wat kleinere zaaltjes omdat de publieke belangstelling niet erg groot is.

In 2019 is er zelfs een editie van het C2C festival in Amsterdam geweest. Dit new country festival heeft al een paar jaar een jaarlijkse, meerdaagse editie in Engeland en, als ik me. niet vergis, Scandinavië en Duitsland. Helaas heeft Covid roet in het eten gegooid en is er sinds 2019 geen editie in Nederland meer geweest.

Ik heb destijds in AFAS Live o.a. Brett Young gezien die toen net zijn weergaloze, vind ik, album Ticket To L.A. had uitgebracht met daarop o.a. het wonderschone Runnin’ Away From Home. Maar ook Luke Combs maakte toen indruk. Onder meer met When It Rains, It Really Poors.

Luke Combs

Eén van de, vele, leuke aspecten van de new country is, dat er steeds weer nieuwe sterren bijkomen. Zo luister ik momenteel regelmatig naar Morgan Wallen. Hij deed in 2014 mee aan The Voice en heeft sindsdien gestaag een weg naar de top bewandeld. I Thought You Should Know is één van zijn ijzersterke songs.

Morgan Wallen

Ik luister nog steeds naar WPCV 97 Country via TuneIn en beleef nog steeds veel plezier een het luisteren naar new country muziek. En binnenkort staat er een reisje naar het mekka van de country muziek Nashville op het programma.