Andere auto

31 maart 2020: We rijden nu al bijna dertien jaar rond in onze Peugeot 207. Het was namelijk op 28 september 2007 dat we onze Kia Sportage destijds ingeruild hebben voor deze Peugeot:

We zijn ons nu voorzichtig aan het oriënteren op een nieuw voertuig.

Allereerst viel het spreekwoordelijke oog op een Peugeot 2008:

Max kwam nog met de suggestie Toyota C-HR:

En verder kwam ook de Opel Crossland nog ter tafel:

Allereerst heb ik de Peugeot 2008 en de Opel Crossland in het echt bekeken. Als snel viel de Opel af: niet revolutionair van binnen en over de buitenkant was ik ook niet echt enthousiast. Verder is de Crossland wat klein van binnen. De Peugeot kon wel mijn goedkeuring wegdragen. En meer dan dat: een erg uitgesproken uiterlijk en van binnen o.a. een futuristisch 3D dashboard.

Nadat de Crossland afviel me nog even verder verdiept in de Opel en toen werd de Grandland X aan het lijstje toegevoegd:

De volgende stap was met z’n drieën wat dealers af. De Toyota viel af: die is veel te sportief voor ons en dan met name de achterkant. Toen naar de Opel waar we, een verdieping lager, ook tegen een Citroen aanliepen:

Een prachtige auto, ook van binnen maar de automaat variant viel buiten ons budget. De Opel Grandland vind ik een mooie auto maar is van binnen een beetje stil blijven staan qua dashboard en dergelijke en de vrouw des huizes vindt het een auto voor een leeftijd die wij nog niet hebben. En dus viel deze Opel ook af. Voorlopig dan, maar daarover later meer.

Dan vergeet ik nog een auto die op het lijstje was gekomen: de Volvo XC40 waarover later meer. Toen we bij de Peugeot dealer gingen kijken kwamen we er achter dat de tot dan favoriete Peugeot 2008 ietwat krap is van binnen. Maar niet getreurd: er bestaat ook nog een 3008. Ook daarover straks meer. Daarna naar de Suzuki voor de Vitara maar dat model is echt jaren stil blijven staan en viel meteen af. Een bezoek aan de Volvo dealer in Naaldwijk besloot ons rondje naar de diverse dealers.

Na enig gedelebereer waren er nog twee kandidaten over en dat leidde tot twee proefritten. Zaterdag 21 maart met de Volvo:

« van 4 »

en een week later met een Peugeot 3008:

« van 4 »

Beide zijn het prachtige auto’s. De Volvo vind ik wel lekkerder rijden. De vering van de Peugeot is wel iets beter. Dat wil zeggen, je voelt de verkeersdrempels wat minder in de Peugeot. Maar de pedalen van de Peugeot reageren nogal nerveus. Het contact met de pedalen in de Volvo is veel directer en daardoor reageert de auto ook fijner en geleidelijker, zeker bij het optrekken. De bagageruimte van de Volvo is (of lijkt, want volgens deze website is de bagageruimte van de Peugeot groter) ruimer. De navigatie werkt ook fijner al is de stem in de Peugeot een stuk enthousiaster dan de ietwat verveelde dame van Volvo. Na enig overleg is de voorkeur voor de Volvo duidelijk. Wordt wellicht vervolgd.

Vervolg: ondertussen hebben we nog wat proefritten gemaakt:

op 23 mei 2020 in een Volkswagen Tiguan:

« van 6 »

op 6 juni 2020 een Nissan X Trail:

« van 8 »

op 20 juni 2020 een Seat Ateca:

« van 12 »

en tot slot op 4 juli 2020 een Opel Grandland X:

« van 8 »

En wat vonden we er van:

Volvo XC 40: de topfavoriet en #1 op de lijst

Peugeot 3008: zit door de erg brede middenconsole net even iets te krap

Volkswagen Tiguan: mooie auto maar de prijs is ietwat hoog en je ziet deze wel erg veel rijden

Nissan X Trail: een zeer complete auto, wel wat duurder en een minpuntje: de achterbank is wat hoger. Dit zorgt voor een goed zicht als je achter zit maar ook voor (te) weinig hoofdruimte. Max zit met zijn hoofd tegen het plafond op de achterbank.

Seat Ateca: een topper, de eigenlijke #2. Enige minpuntje is de navigatie. Het kaartaanzicht is wat vreemd. Wat trouwens ook geldt voor de VW Tiguan. Het werd voor de Ateca kiezen tussen twee uitrusting niveaus. Op de duurdere zitten wat zaken die niet echt nodig zijn maar ik ben wel bang dat als we voor de goedkopere uitvoering gaan dat we misschien spijt krijgen. Daarom gezakt naar #3.

De Opel Grandland X: het is geen spannend model maar verder een erg ruime en goed uitgeruste auto.  Dus met stip opnieuw binnen op ons lijstje op #2. Ook al omdat deze Opel veruit de goedkoopste is van alle eerder genoemde voitures.

Volgende stap: kijken of we de Volvo kunnen private leasen. Hiervoor wordt een financiële toetsing gedaan. Je moet de maandelijkse bijdrage natuurlijk wel kunnen voldoen.

Wordt vervolgd…

Ondertussen is de financiele toetsing achter de rug en gaan we aanstaande zaterdag bij de Volvo dealer langs om de definitieve bestelling te doen en dan rijden we als alles goed gaat vanaf ongeveer zo rond half november december 2020 in een witte (Ice white solid) Volvo XC40 Business Pro automaat met als extra’s 18″ 5-Aero spaaks glossy black / diamond cut velgen:, park assist (sensoren voor en achter en achteruitrijcamera) en als leuk detail de city map sierinleg in het dashboard. Dat wil zeggen dat er niet een zilveren strook boven het dashboardkastje zit maar een zwarte strook met een stukje van de kaart van Gotenburg.

Edit: zojuist hier de handleiding gedownload: 710 pagina’s! Als ik dat maar red voor half november….